Konfitura z rabarbaru
Przedstawiam przepis na powidła z rabarbaru, który to przysmak jest doskonałym wyborem dla miłośników owocowych smaków. Ten unikalny przepis jest nie tylko delikatny, ale również pełen naturalnych składników. Uzyskana w efekcie konfitura z rabarbaru posiada unikalną konsystencję oraz słodko-kwasowy smak, który zaskoczy zarówno smakoszy jak i poszukiwaczy nowych kulinarnych doświadczeń. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannych tostów, rogalików czy naleśników, ale również może stanowić świetny dodatek do mięs czy serów. Zrównoważona, naturalnie słodka i lekko kwaskowata – oto konfitura z rabarbaru – prawdziwy rarytas.
admin
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 1/2 cytryny
- ewentualnie 1 laska wanilii
Konfitura z rabarbaru – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Rabarbar obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, lekko zamieszać. Zostawić pod przykryciem na całą noc. Dodać przeciętą wzdłuż wanilię. Smażyć ok. 30 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Ja, żeby się nie przypaliło, smażę na nieprzywierającej patelni. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, wymieszać. Gorące przekładać do słoików (ok. 3 po 325 ml). Można przechowywać przez całą zimę.
Konfitura z rabarbaru – dodatkowe informacje
Można zrezygnować z dodatku wanilii. Przygotowana konfitura idealnie nadaje się do wypieku pysznych rogalików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro
Następny przepis: Konfitura z płatków róży