Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini

Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini

Powitajcie jesienne poranki lub chłodniejsze wieczory z naszą soczystą konfiturą z dyni, jabłek i brzoskwini. Ten smaczny, słodko-kwasowy sos jest wspaniałym dodatkiem do tostów, a dla odważniejszych świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. Aromatyczna dynia, soczyste jabłka i słodkie brzoskwinie łączą się, tworząc niepowtarzalny smak, który zachwyci waszych gości i rodziny. Prawdziwie aromatyczna mieszanka, która nawiązuje do tradycyjnej, domowej kuchni oraz w pełni wykorzystuje bogactwo jesiennych upraw. Przepis jest dość prosty, więc nawet początkujący kucharze powinni być w stanie go zrealizować.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni pomarańczowej
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce
  • 1 kg jabłek
  • cukier wg uznania

Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini – jak zrobić?

  1. Obierz dynię, oczyszczaj z miąższu i pokrój w kostkę.
  2. Obierz jabłka, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
  3. Do dużego garnka wlej brzoskwinie wraz z sokiem, dodaj dynię i jabłka.
  4. Słodź do smaku (później można jeszcze dosłodzić) i gotuj.
  5. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliło.
  6. Gdy dynia będzie miękka, mieszaj cały czas jeszcze przez chwilę.
  7. Zdejmij z ognia. Gdy trochę przestygnie, zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, jeśli nie masz blendera ani robota.
  8. Włóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu – konfitura nabierze wspaniałego aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z czerwonej i białej porzeczki
Następny przepis: Konfitura z głogu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode