Konfitura z głogu

Konfitura z głogu

Konfitura z głogu to tradycyjny przetwór, dzięki któremu można docenić intensywny, lekko kwaskowaty smak owoców głogu ostrogowego. Wykorzystanie tych niepozornych, ale pełnych smaku owoców, daje nam przepis na wyjątkowo aromatyczne, domowe przetwory, które nie tylko cieszą podniebienie, ale również mają właściwości lecznicze. Głóg jest bowiem ceniony za swoje dobroczynne działanie na serce. Na pewno warto spróbować dodać tego typu konfiturę do swojej spiżarni, szczególnie że przepis na nią jest prosty i nie wymaga wiele umiejętności kulinarnych. Tak przygotowywane przetwory z głogu, to prawdziwa eksplozja smaków, które zaskoczą niejednego smakosza.

Składniki:

  • 0,5 litra owoców głogu
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka soku cytrynowego

Konfitura z głogu – jak zrobić?

  1. głóg 1.
    Umyty głóg (z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę. Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc.
  2. głóg 2.
    Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu.
  3. głóg 3.
    Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.

Słowa kluczowe: przetwory z głogu, głóg ostrogowy, głóg przepisy

Konfitura z głogu – dodatkowe informacje

Taką konfiturę używam do dekoracji ciast.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini
Następny przepis: Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode