Konfitura z głogu
Konfitura z głogu to tradycyjny przetwór, dzięki któremu można docenić intensywny, lekko kwaskowaty smak owoców głogu ostrogowego. Wykorzystanie tych niepozornych, ale pełnych smaku owoców, daje nam przepis na wyjątkowo aromatyczne, domowe przetwory, które nie tylko cieszą podniebienie, ale również mają właściwości lecznicze. Głóg jest bowiem ceniony za swoje dobroczynne działanie na serce. Na pewno warto spróbować dodać tego typu konfiturę do swojej spiżarni, szczególnie że przepis na nią jest prosty i nie wymaga wiele umiejętności kulinarnych. Tak przygotowywane przetwory z głogu, to prawdziwa eksplozja smaków, które zaskoczą niejednego smakosza.
admin
Składniki:
- 0,5 litra owoców głogu
- 3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
- łyżka soku cytrynowego
Konfitura z głogu – jak zrobić?
-
1.
Umyty głóg (z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę. Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc. -
2.
Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu. -
3.
Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.
Słowa kluczowe: przetwory z głogu, głóg ostrogowy, głóg przepisy
Konfitura z głogu – dodatkowe informacje
Taką konfiturę używam do dekoracji ciast.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini
Następny przepis: Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro