Konfitura z czerwonej i białej porzeczki
Czy można sobie wyobrazić lepsze powitanie lata niż słoik domowej konfitury z czerwonych i białych porzeczek? Nasycenie smaku, które oferuje ten przepis, z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Nasza konfitura z porzeczek jest subtelnie słodka, lekko kwaskowata – po prostu idealna do uprzyjemnienia porannych tostów lub jako dodatek do deserów. Piękno tego przepisu polega na harmonijnym połączeniu czerwonej i białej porzeczki, które zaskakują swoją symfonią smaków. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorzy winiarskiego arystokraty – czerwonej porzeczki, czy delikatnej, eleganckiej białej porzeczki, ta konfitura z pewnością Cię oczaruje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg. porzeczki białej i czerwonej
- 0,5 kg. cukru żelującego 2:1
- 4 słoiki po 250 ml.
Konfitura z czerwonej i białej porzeczki – jak zrobić?
- Porzeczki obieram z szypułek. Mieszam z cukrem żelującym i doprowadzam do zagotowania. Gotuję 3 minuty. Wkładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem. Gdy ostygną wynoszę do spiżarki.
Słowa kluczowe: konfitury z porzeczek, powidła z czerwonej porzeczki
Konfitura z czerwonej i białej porzeczki – dodatkowe informacje
Owoce ważę dopiero po obraniu ich z szypułek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z czerwonej porzeczki
Następny przepis: Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini