Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Zaranżuj poradzień letni poranek, przyrządzając oszałamiającą konfiturę z czerwonej porzeczki. Ten pyszny dodatek do śniadań i deserów, znany z babeczki dzięki jego intensywnemu kolorowi i słodko-kwasowemu smaku, przekształci każdy posiłek w prawdziwe święto. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają, a czerwona porzeczka to prawdziwe skarbnica witamin. Prosty w przygotowaniu, ten przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki zdobył serca wielu smakoszy. Zastosowanie świeżych składników gwarantuje powodzenie i wyjątkowy smak konfitury. Ta propozycja na pewno doda komfortu i ciepła w zimowe poranki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych porzeczek czerwonych
  • 60 dag cukru
  • sok z jednej cytryny

Konfitura z czerwonej porzeczki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści sok. Po tym czasie garnek nastawiam na średni palnik, delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny.

Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut.

Konfitura z czerwonej porzeczki – dodatkowe informacje

Moja konfitura z czerwonej porzeczki jest w smaku lekko kwaskowa. Taką lubimy. Doskonale nadaje się do dań słodkich typu naleśniki czy placuszki, jak i dodatków wytrawnych typu pieczone mięsa czy wędliny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z czereśni
Następny przepis: Konfitura z czerwonej i białej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode