Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini
Powitajcie jesienne poranki lub chłodniejsze wieczory z naszą soczystą konfiturą z dyni, jabłek i brzoskwini. Ten smaczny, słodko-kwasowy sos jest wspaniałym dodatkiem do tostów, a dla odważniejszych świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. Aromatyczna dynia, soczyste jabłka i słodkie brzoskwinie łączą się, tworząc niepowtarzalny smak, który zachwyci waszych gości i rodziny. Prawdziwie aromatyczna mieszanka, która nawiązuje do tradycyjnej, domowej kuchni oraz w pełni wykorzystuje bogactwo jesiennych upraw. Przepis jest dość prosty, więc nawet początkujący kucharze powinni być w stanie go zrealizować.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1,5 kg dyni pomarańczowej
 - 1 puszka brzoskwiń w puszce
 - 1 kg jabłek
 - cukier wg uznania
 
Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini – jak zrobić?
- Obierz dynię, oczyszczaj z miąższu i pokrój w kostkę.
 - Obierz jabłka, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
 - Do dużego garnka wlej brzoskwinie wraz z sokiem, dodaj dynię i jabłka.
 - Słodź do smaku (później można jeszcze dosłodzić) i gotuj.
 - Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypaliło.
 - Gdy dynia będzie miękka, mieszaj cały czas jeszcze przez chwilę.
 - Zdejmij z ognia. Gdy trochę przestygnie, zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, jeśli nie masz blendera ani robota.
 - Włóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
 
Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu – konfitura nabierze wspaniałego aromatu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z czerwonej i białej porzeczki
Następny przepis: Konfitura z głogu


