Kompot truskawkowy z agrestem

Kompot truskawkowy z agrestem

Kompot truskawkowy z agrestem to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni. Naturalne, wręcz domowe smaki truskawek i agrestu, które są znane z polskich ogrodów, tworzą wyjątkowe połączenie. Słodycz dojrzałych truskawek idealnie kontrastuje z kwasowością agrestu, co powoduje, że napój ten jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle orzeźwiający. Przygotowanie kompotu z tych owoców to also sposób na urozmaicenie letniego menu. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do deserów czy naleśników. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników owoców sezonowych i naturalnych smaków. Przygotujcie się na prawdziwie letnią ucztę dla kubków smakowych.

Składniki:

  • truskawki
  • agrest
  • cukier

Kompot truskawkowy z agrestem – jak zrobić?

  1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

Życzę pysznych zapasów na zimę!

Kompot truskawkowy z agrestem – dodatkowe informacje

Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kompot śliwkowy (na zimę)
Następny przepis: Kompot z czereśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode