Kompot śliwkowy (na zimę)
Kompot śliwkowy na zimę to odświeżający, naturalny napój, który może być przygotowany w sezonie śliwkowym, by cieszyć się jego smakiem przez chłodne miesiące. Przepis ten to wspaniałe połączenie dojrzałych, soczystych śliwek, delikatnej wanilii i korzennych goździków, które tworzą bogaty, złożony smak. Korzyści zdrowotne śliwek, takie jak poprawa trawienia i zdolność do obniżenia poziomu cholesterolu, czynią ten kompot nie tylko smacznym, ale i pożytecznym. Ten aromatyczny napój stanowi doskonały dodatek do rodzinnych posiłków czy wieczornych herbat. Kompoty ze śliwek na zimę to sposób na przetrwanie zimy bez utraty letniego smaku owoców.
admin
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych śliwek
2 łyżki cukru na każdy słoik
przegotowana woda
Kompot śliwkowy (na zimę) – jak zrobić?
-
1.
Śliwki umyć a następnie wypestkować, do czystych i suchych słoików włożyć połówki śliwek i zasypać cukrem kryształem, jeśli masz śliwki kwaśniejsze użyć 4 łyżek cukru na każdy słoik. Słoiki zalać gorącą przegotowaną wodą i szczelnie zakręcić.
-
2.
Śliwki pasteryzować od momentu zagotowania wody 10 minut, słoiki wyciągnąć na deskę kuchenną i wystudzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce.
xxxx – dodatkowe informacje
Ja użyłam 2 łyżki cukru na słoik bo moje śliwki były słodkie, ale jeśli posiadasz kwaśne daj 4 łyżki cukru na słoik. Słoiki o pojemności 500 ml. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kompot wiśniowy na zimę
Następny przepis: Kompot truskawkowy z agrestem