Kompot śliwkowy (na zimę)

Kompot śliwkowy (na zimę)

Kompot śliwkowy na zimę to odświeżający, naturalny napój, który może być przygotowany w sezonie śliwkowym, by cieszyć się jego smakiem przez chłodne miesiące. Przepis ten to wspaniałe połączenie dojrzałych, soczystych śliwek, delikatnej wanilii i korzennych goździków, które tworzą bogaty, złożony smak. Korzyści zdrowotne śliwek, takie jak poprawa trawienia i zdolność do obniżenia poziomu cholesterolu, czynią ten kompot nie tylko smacznym, ale i pożytecznym. Ten aromatyczny napój stanowi doskonały dodatek do rodzinnych posiłków czy wieczornych herbat. Kompoty ze śliwek na zimę to sposób na przetrwanie zimy bez utraty letniego smaku owoców.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych śliwek

    2 łyżki cukru na każdy słoik

    przegotowana woda

Kompot śliwkowy (na zimę) – jak zrobić?

  1. 1.

    Śliwki umyć a następnie wypestkować, do czystych i suchych słoików włożyć połówki śliwek i zasypać cukrem kryształem, jeśli masz śliwki kwaśniejsze użyć 4 łyżek cukru na każdy słoik. Słoiki zalać gorącą przegotowaną wodą i szczelnie zakręcić.

  2. 2.

    Śliwki pasteryzować od momentu zagotowania wody 10 minut, słoiki wyciągnąć na deskę kuchenną i wystudzić. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

xxxx – dodatkowe informacje

Ja użyłam 2 łyżki cukru na słoik bo moje śliwki były słodkie, ale jeśli posiadasz kwaśne daj 4 łyżki cukru na słoik. Słoiki o pojemności 500 ml. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kompot wiśniowy na zimę
Następny przepis: Kompot truskawkowy z agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode