Kompot truskawkowy z agrestem
Kompot truskawkowy z agrestem to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni. Naturalne, wręcz domowe smaki truskawek i agrestu, które są znane z polskich ogrodów, tworzą wyjątkowe połączenie. Słodycz dojrzałych truskawek idealnie kontrastuje z kwasowością agrestu, co powoduje, że napój ten jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle orzeźwiający. Przygotowanie kompotu z tych owoców to also sposób na urozmaicenie letniego menu. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do deserów czy naleśników. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników owoców sezonowych i naturalnych smaków. Przygotujcie się na prawdziwie letnią ucztę dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- truskawki
- agrest
- cukier
Kompot truskawkowy z agrestem – jak zrobić?
- Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Życzę pysznych zapasów na zimę!
Kompot truskawkowy z agrestem – dodatkowe informacje
Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kompot śliwkowy (na zimę)
Następny przepis: Kompot z czereśni