Kolorowy biszkopt
Biszkopt to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, które idealnie sprawdzi się zarówno jako podstawa do wielu deserów, jak i samodzielny wypiek. Kolorowy biszkopt z kisielem to pyszna i ciekawa odmiana tej klasycznej słodkości. Intensywne barwy, które zyskuje dzięki dodatkowi kisielu, doskonale prezentują się na plastrach ciasta, tworząc efektowny, tęczowy wzór. Aromat i lekko owocowy smak kisielu dodatkowo podkreślają walory smakowe tego wypieku. Kolorowy biszkopt z kisielem to idealna propozycja na kreatywny deser, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Wypróbuj i odkryj, jak proste może być tworzenie pięknych i smacznych wypieków.
admin
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1x kisiel lub budyń czerwony
- 1 kisiel żółty
- 1 łyżeczka kakao
- 5 łyżek oleju
Kolorowy biszkopt z kisielem – jak zrobić?
- Białka ze szczyptą soli ubić na pianę.
- Do piany stopniowo dodawać żółtka i cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
- Następnie wsypać budyń ciągle ubijając, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Do jednej miski wlać 10 łyżek ciasta i zmieszać z kisielem żółtym.
- Do drugiej miski wlać 5 łyżek ciasta i zmieszać z kakao.
- Do pierwszej części ciasta dodać kisiel lub budyń czerwony.
- Do keksówki wlać kolejno: ciasto różowe, ciasto żółte i ciasto kakaowe.
- Piekarnik lekko nagrzać. Biszkopt piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Kolorowy biszkopt – dodatkowe informacje
Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KOLOROWE ROLADKI Z SERA ŻÓŁTEGO
Następny przepis: Kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji