Kolorowy biszkopt

Kolorowy biszkopt

Biszkopt to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, które idealnie sprawdzi się zarówno jako podstawa do wielu deserów, jak i samodzielny wypiek. Kolorowy biszkopt z kisielem to pyszna i ciekawa odmiana tej klasycznej słodkości. Intensywne barwy, które zyskuje dzięki dodatkowi kisielu, doskonale prezentują się na plastrach ciasta, tworząc efektowny, tęczowy wzór. Aromat i lekko owocowy smak kisielu dodatkowo podkreślają walory smakowe tego wypieku. Kolorowy biszkopt z kisielem to idealna propozycja na kreatywny deser, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Wypróbuj i odkryj, jak proste może być tworzenie pięknych i smacznych wypieków.

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1x kisiel lub budyń czerwony
  • 1 kisiel żółty
  • 1 łyżeczka kakao
  • 5 łyżek oleju

Kolorowy biszkopt z kisielem – jak zrobić?

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę.
  2. Do piany stopniowo dodawać żółtka i cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
  3. Następnie wsypać budyń ciągle ubijając, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto podzielić na 3 części.
    • Do jednej miski wlać 10 łyżek ciasta i zmieszać z kisielem żółtym.
    • Do drugiej miski wlać 5 łyżek ciasta i zmieszać z kakao.
    • Do pierwszej części ciasta dodać kisiel lub budyń czerwony.
    • Do keksówki wlać kolejno: ciasto różowe, ciasto żółte i ciasto kakaowe.
    • Piekarnik lekko nagrzać. Biszkopt piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.

Kolorowy biszkopt – dodatkowe informacje

Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOLOROWE ROLADKI Z SERA ŻÓŁTEGO
Następny przepis: Kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode