Kolorowe naleśniki
Składniki:
- 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 2 łyżki cukru
- ½ paczki cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- Nadzienie:
- 20 dag twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- Polewa:
- 50 dag truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kolorowe naleśniki – jak zrobić?
-
Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.
Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody, podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.
Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami.
Słowa kluczowe: jak zrobić kolorowe naleśniki, kolorowe naleśniki
Kolorowe naleśniki – dodatkowe informacje
Jeżeli lubicie bardziej wypasione nadzienie, to proponuję:
Nadzienie do naleśników:
30 dkg ser biały trzykrotnie mielony
100 ml. śmietana kremówka 36%
10 dkg. cukru
1 p. cukru waniliowego
Garść rodzynków namoczonych w gorącym rumie
2 plasterki ananasa pokrojonego w kostkę
Twaróg, śmietanę, cukier ubijamy w malakserze. Przekładamy do miski i dodajemy rodzynki i ananas.
Smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki białkowe
Następny przepis: Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe