Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Przygotowanie kolorowych naleśników to prawdziwa kulinarna frajda, nie tylko dla dzieci. To smakowite, nietypowe i wizualnie imponujące danie, które na pewno wprowadzi duże zamieszanie na stole podczas świąt lub imprez. Kolorowe naleśniki, dzięki dodatkowi barwników spożywczych, mogą przybierać dowolne barwy tęczy, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale też estetycznie atrakcyjne. Smak, aromat i konsystencja tradycyjnych naleśników połączone z zabawnym i ciekawym wyglądem sprawiają, że są one doskonałym rozwiązaniem na kreatywne śniadanie lub deser.

Składniki:

  • 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ paczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Nadzienie:
  • 20 dag twarogu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kolorowe naleśniki – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.

    Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.

    Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody, podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.

    Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami.

Słowa kluczowe: jak zrobić kolorowe naleśniki, kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki – dodatkowe informacje

Jeżeli lubicie bardziej wypasione nadzienie, to proponuję:

Nadzienie do naleśników:

30 dkg ser biały trzykrotnie mielony

100 ml. śmietana kremówka 36%

10 dkg. cukru

1 p. cukru waniliowego

Garść rodzynków namoczonych w gorącym rumie

2 plasterki ananasa pokrojonego w kostkę

Twaróg, śmietanę, cukier ubijamy w malakserze. Przekładamy do miski i dodajemy rodzynki i ananas.

Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki białkowe
Następny przepis: Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode