Kolacja pt. Smaki z dzieciństwa - jajecznica z cebulą(albo na odwrót) :D

Kolacja pt. Smaki z dzieciństwa – jajecznica z cebulą(albo na odwrót) :D

Podróżuj z nami do czasów dzieciństwa, gdzie najprostsze smaki tworzyły najsmaczniejsze potrawy. Podajemy na stół ulubione danie wielu z nas, idealne na szybką kolację – prostą, ale kuszącą jajecznicę z cebulą. Ciepły talerz tego dnia tworzył niepowtarzalny nastrój w kuchni i zawsze był powodem do uśmiechu. Dziś przypominamy sobie te chwile, serwując jajecznicę z cebulą na kolację. Delikatność jajek połączona z lekko chrupiącą i aromatyczną cebulą tworzy idealną kompozycję smaków, która zaspokoi każde podniebienie. Przygotuj się na podróż do przeszłości wypełnioną smakiem domowej jajecznicy.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • odrobina szczypiorku
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • przyprawy – sól, pieprz, czosnek
  • bagietka czosnkowa lub jakiekolwiek pieczywo + masło, czosnek, pietruszka

Kolacja pt. smaki z dzieciństwa – jajecznica z cebulą (albo na odwrót) 😀 – jak zrobić?

  1. Na początek obieramy i kroimy cebulę w piórka, dusimy z solą na wybranym tłuszczu. Gdy zmięknie wbijamy jaja, doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Tak, wiem, na tym etapie nie wygląda to apetycznie XD. Jeśli mamy gotową bagietkę wrzucamy ją do piekarnika, by się podpiekła. Jeśli mamy własne pieczywo, kroimy je na kawałki tak, aby je można było podpiec i smarujemy masłem zmieszanym z przeciśniętym czosnkiem oraz odrobiną posiekanej pietruszki. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.
  2. Usmażoną jajecznicę z cebulką (albo jak kto woli cebulę z jajkiem :D) wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, wykładamy bagietkę. Jak to pachnie:))))

Smaki z dzieciństwa – dodatkowe informacje: Kolacja pt. Smaki z dzieciństwa – jajecznica z cebulą(albo na odwrót) 😀

Do jajecznicy można dodać dowolną wędlinę, pieczarki, ser, itd., to samo do bagietki. Ja zrobiłam tak jak moja mama, kiedy byłam mała i wracałam wieczorem zmęczona po całym dniu latania na dworze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: koktajl z truskawek i mleka kokosowego
Następny przepis: Kołduny litewskie ze szpikiem wołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode