Kokosowy sernik bez sera

Kokosowy sernik bez sera

Kokosowy sernik bez sera to unikalne, wegańskie danie, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych desery, jak i tych poszukujących nowych smaków. Ten sernik o subtelnym, kremowym smaku i wyraźnej nucie kokosowej, jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Niezwykłe połączenie składników sprawia, że przepis jest idealny na każdą okazję – od uroczystych rodzinnych obiadów, po nieformalne spotkania. Pomimo braku sera w składnikach, tekstura tego deseru jest niezwykle aksamitna i podobna do klasycznego sernika. Ta wyjątkowa wersja popularnego deseru jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, dzięki zastosowaniu naturalnych składników.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 3 x 400g śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek

Kokosowy sernik bez sera – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Odkładamy do lodówki 1/3 część ciasta, a 2/3 rozwałkować i włożyć do nasmarowanej dużej blachy.

    Przygotowanie masy:

    Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy budyń, śmietanę oraz wiórki i miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy i wymieszać łyżką. Masę wykładamy na ciasto a na wierzch zetrzeć ciasto, które schowaliśmy do lodówki.

    Piec w 175 stopniach C przez 50 min.

Kokosowy sernik bez sera – dodatkowe informacje

Ja użyłam śmietanę 22% i 12%, gdyż takie miałam i też wyszło pyszne.

Zawsze dodaję zamiast 1 szklanki cukru – 3/4 szklanki cukru, gdyż nie lubią u mnie mocno słodkich ciast.

Przepis jest na dużą blachę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowy pudding chia z opuncją figową
Następny przepis: Koktajl ananas-banan-szpinak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode