Kokosowy sernik bez sera
Kokosowy sernik bez sera to unikalne, wegańskie danie, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych desery, jak i tych poszukujących nowych smaków. Ten sernik o subtelnym, kremowym smaku i wyraźnej nucie kokosowej, jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Niezwykłe połączenie składników sprawia, że przepis jest idealny na każdą okazję – od uroczystych rodzinnych obiadów, po nieformalne spotkania. Pomimo braku sera w składnikach, tekstura tego deseru jest niezwykle aksamitna i podobna do klasycznego sernika. Ta wyjątkowa wersja popularnego deseru jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, dzięki zastosowaniu naturalnych składników.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Masa:
- 3 x 400g śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 200g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
Kokosowy sernik bez sera – jak zrobić?
-
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Odkładamy do lodówki 1/3 część ciasta, a 2/3 rozwałkować i włożyć do nasmarowanej dużej blachy.
Przygotowanie masy:
Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy budyń, śmietanę oraz wiórki i miksujemy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy i wymieszać łyżką. Masę wykładamy na ciasto a na wierzch zetrzeć ciasto, które schowaliśmy do lodówki.
Piec w 175 stopniach C przez 50 min.
Kokosowy sernik bez sera – dodatkowe informacje
Ja użyłam śmietanę 22% i 12%, gdyż takie miałam i też wyszło pyszne.
Zawsze dodaję zamiast 1 szklanki cukru – 3/4 szklanki cukru, gdyż nie lubią u mnie mocno słodkich ciast.
Przepis jest na dużą blachę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowy pudding chia z opuncją figową
Następny przepis: Koktajl ananas-banan-szpinak