Kokosowe markizy
Kokosowe markizy to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To delikatne kruche ciasteczka o słodkim, kokosowym smaku, które idealnie sprawdzają się jako przekąska do popołudniowej kawy. Są łatwe do przygotowania, a dodatek płatków kokosowych nadaje im wyjątkowego charakteru. Ciasteczka te są popularnym wyborem na rodzinne spotkania. Można je także spotkać w asortymencie sklepów, jak chociażby w sieci Biedronka. Kokosowe markizy z pewnością przypadną do gustu wszystkim szukającym oryginalnych smaków. Przygotowanie tego słodkiego specjału, choć proste, wymaga precyzji i skupienia, dzięki czemu jest to również świetna okazja do kulinarnego eksperymentu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 20 dag mąki
- 17,5 dag margaryny
- 10 dag cukru
- budyń czekoladowy
- łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6,5 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szkl. cukru pudru
- ok. 1/2 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 12,5 dag masła
- odrobina olejku migdałowego
- 10 dag margaryny
- 2-3 łyżki kakao
- kolorowa posypka i wiórki kokosowe do dekoracji
Masa:
Polewa: 4 łyżki cukru
Kokosowe markizy – jak zrobić?
- Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gęste gładkie ciasto.
- Dzielimy na kawałki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 °C.
- Masa: masło ucieramy. Dodajemy przesiane mleko i cukier puder. Wsypujemy wiórki i wlewamy olejek. Ucieramy.
- Na połowę ciastek nakładamy ok. 1-cm warstwę masy. Przykrywamy pozostałymi ciastkami.
- Przygotowujemy polewę: margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, 3 łyżki wody i kakao. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy i polewamy markizy. Część posypujemy kolorową posypką, część wiórkami.
Kokosowe markizy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gęste gładkie ciasto. -
2.
Dzielimy na kawałki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 °C. -
3.
Masa: masło ucieramy. Dodajemy przesiane mleko i cukier puder. Wsypujemy wiórki i wlewamy olejek. Ucieramy. -
4.
Na połowę ciastek nakładamy ok. 1-cm warstwę masy. Przykrywamy pozostałymi ciastkami. -
5.
Przygotowujemy polewę: margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, 3 łyżki wody i kakao. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy i polewamy markizy. Część posypujemy kolorową posypką, część wiórkami.
Słowa kluczowe: markizy biedronka
Kokosowe markizy – dodatkowe informacje
● Ciastka markizy biedronka możemy przełożyć masą przygotowaną na bazie budyniu śmietankowego.
● Zamiast polewy kakaowej można użyć polewy krówkowej (wtedy markizy biedronka będą jeszcze słodsze).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Następny przepis: Kokosowy budyń na mleku sojowym