Kokosowe czekoladki Rafaello
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na przepyszne, domowe czekoladki Rafaello. Są to małe, białe kuleczki, które skrywają w sobie serce z pełnego kawałka migdała, otoczone chrupiącą, kokosową skorupką. Te rajskie słodkości, z całą pewnością, przypadną do gustu każdemu wielbicielowi kokosowych smakołyków. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, mimo iż można by pomyśleć inaczej. Sprawdź, jak przyrządzić te niezapomniane czekoladki Rafaello i poczuj smak prawdziwego, domowego rękodzieła cukierniczego. Surpryzuj bliskich tym niebanalnym przysmakiem, który dostarczy im prawdziwej rozkoszy smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 50 g śmietany 35%
- 1 szkl. wiórków kokosowych (150g)
- ok. 25/30 migdałów blanszowanych
- 75 g śmietankowych wafelków
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wódki
- kilka kropli olejku migdałowego
- ok. 1 szkl. wiórków kokosowych do obtoczenia
Kokosowe czekoladki rafaello – jak zrobić?
- W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, wsypać jedną szklankę wiórków kokosowych, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem do białości. Do puszystego kremu dodajemy po łyżce zimnej, rozpuszczonej czekolady z wiórkami i dalej miksujemy. Do gotowego kremu wsypać dobrze pokruszone wafelki. Wymieszać, na sam koniec dodać olejek i łyżkę wódki. Dokładnie połączyć. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Z zimnego kremu formować kuliki wielkości orzecha włoskiego. W środek włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach kokosowych, uformować zgrabną kulkę. Gotowe można powkładać w indywidualne, ozdobne papierowe foremki. Smacznego!
Kokosowe czekoladki Rafaello – dodatkowe informacje
Gotowe Rafaello, najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin, aby czekoladki stężały i nie rozpuszczały się podczas jedzenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowe Krówki
Następny przepis: Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero