Kokosanki bez mąki

Kokosanki bez mąki

Kochasz kokosanki, ale jesteś na diecie bezglutenowej lub po prostu chcesz zrezygnować z mąki? Ten przepis jest idealny dla Ciebie – bezkonkurencyjne kokosanki bez mąki. Mają one wyrazisty kokosowy smak, są pyszne i co ważne, można je szybko przygotować. Istotą tej wersji kokosanków jest zastąpienie mąki mielonymi płatkami owsianymi, co sprawia, że ciasteczka są bardziej sycące, ale za to niesamowicie chrupiące. Przygotuj te wyłącznie naturalne składniki, które znajdziesz poniżej, i pozwól sobie na małe, bezglutenowe szaleństwo. Oto nasz przepis na uwielbiane przez wszystkich kokosanki bez mąki.

Składniki:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru pudru
  • kostka masła (tj. 20 dag)
  • 3 jajka
  • odrobina soli
  • paczka kleiku ryżowego – należy dokładnie sprawdzić, czy jest bezglutenowy!
  • cukier waniliowy

Kokosanki bez mąki – jak zrobić?

  1. Na sam początek przygotowujemy 2 miski, w jednej łączymy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy kokos i kleik ryżowy. Tak przygotowana gęsta masę dodajemy po łyżeczce do ubitych białek ciągle miksując. Z masy formujemy kuleczki i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze w małych odstępach – dużym plusem jest to, że ciastka zbytnio nie rosną więc nie ma obawy, że się ze sobą zleją. Mi ta porcja starcza na około 40 kokosanek – mieszczą się na 1 dużej blasze z piekarnika. Na sam koniec robimy dziurki i gotowe, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni do zarumienienia się kokosanek.

Kokosanki bez mąki – dodatkowe informacje

Kokosanki bez mąki możemy przygotować też w bardziej tradycyjnej formie przypominającej „Rafaello”. Kuleczki otaczamy w kokosie i pieczemy w piekarniku przez taki sam czas.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie
Następny przepis: Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony wg. mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode