Kofty wieprzowe z sosem miętowym
Przepis na Kofty wieprzowe z sosem miętowym to doskonała propozycja dla miłośników rożnorodnej kuchni. Potrawa ta pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie zyskała ogromną popularność. Kofty, czyli smakowite mięsne kuleczki, wykonane są z wieprzowiny, choć często można spotkać wersje z mięsa wołowego czy jagnięcego. Podawane z delikatnym sosem miętowym, stanowią doskonałe danie główne lub przekąskę. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i ziołami, wprowadzają niebanalne i egzotyczne smaki na nasz stół. Pomysł na kofty wieprzowe z sosem miętowym to doskonały sposób na ożywienie codziennych posiłków za pomocą prostych składników.
admin
Składniki:
- Kofty:
- 500 g mięsa mielonego (użyłem łopatki wieprzowej)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty lub świeżej kolendry
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonej chili
- 1 cm startego imbiru
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- tymianek do posypania
- Sos miętowy:
- jogurt naturalny gęsty
- dwie łyżki świeżo posiekanej drobno mięty
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Kofty wieprzowe z sosem miętowym – jak zrobić?
- Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, czerwoną cebulę i rozdrobniony czosnek. Do całości wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy podłużne „klopsy”, nadziewamy na patyczek do szaszłyka, posypujemy tymiankiem i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu.
Składniki sosu łączymy.
Kofty wieprzowe z sosem miętowym – dodatkowe informacje
Kofty wieprzowe to danie, które możemy podać np. z kaszą kuskus przesmażoną z warzywami. Dodatkowo polecamy przygotować do nich aromatyczny sos miętowy, który świetnie komponuje się z ich smakiem.