Kofta – warzywne kulki
Wykorzystując tradycyjne techniki kulinarne Bliskiego Wschodu, przygotowaliśmy dla was specjalny przepis na wegetariańską Koftę. Te pyszne, serowe kuleczki są idealnym rozwiązaniem, bądź to jako przystawka z nutą egzotyki, bądź jako podstawowy element dania głównego. Właśnie dzięki serowi, kofta sa smakowite, miękkie i niezwykle aromatyczne. W tym przepisie, wykorzystujemy mnóstwo warzyw, co tworzy dodatkowy, zdrowy aspekt smaku. Te aromatyczne kuleczki z pewnością zaspokoją podniebienia wszystkich miłośników orientalnych smaków. Bez względu na to, czy jesteś stałym wegetarianinem, czy po prostu szukasz nowych smaków – to danie jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora
- mały brokuł
- 2 młode marchewki
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu
- bułka tarta
- sól
- natka pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Kofta – warzywne kulki – jak zrobić?
-
1.
Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki cienko obieramy lub skrobiemy, myjemy. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy 4 łyżki bułki tartej i mąkę z ciecierzycy lub grochu. Solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. -
2.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Wsypujemy do warzyw. Mieszając, dolewamy tyle wody, aby powstała gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm (ewentualnie obtaczamy w bułce tartej). -
3.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Smażymy kulki na złotobrązowy kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podajemy ciepłe.
Słowa kluczowe: kofta serowa
Kofta – dodatkowe informacje
Kofta serowa to warzywne kulki, które można przygotować zamiast używania mąki z ciecierzycy lub grochu. W takim przypadku warto zamiast mąki zastosować jajka, gdzie jedno jajko zastępuje około 2-3 łyżek mąki. Osoby lubiące ostre potrawy mogą dodać do kofty 1-2 ząbki czosnku i doprawić ją pieprzem.