koci jezyczek
Przepis na „koci języczek” to prawdziwa gratka dla miłośników niebanalnych wypieków. Inspiracją do jego stworzenia była delikatność i finezja, jakie są charakterystyczne dla kocich języczków. Stąd też dostosowano składniki – i cały proces przyrządzania, by ciasteczka były szczególnie lekkie i delikatne, rozpływające się dosłownie w ustach. Przygotowanie „kociego języczka” to także doskonała okazja do zabawy w kuchni, szczególnie gdy zamierza się wspólnie piec z dziećmi. To ciekawy sposób na stworzenie czegoś pysznego i unikalnego, ale przede wszystkim – niezwykle smakowitego.
admin
Składniki:
- Ciemny biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem cytrynowy
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- Aromat cytrynowy
- 1 kostka margaryny
- Kilka kropel soku z cytryny
- Ponadto
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- Napar z kawy rozpuszczalnej
- 1 galaretka
Koci języczek – jak zrobić?
- Jajka utrzeć z cukrem, aby kryształki nie były wyczuwalne. Dodac mąki, wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać do dużej blachy. Piec w 180 st ok 35 min (do suchego patyczka). Wystudzić.
- Wodę i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do 120 st (ok 15 min). W tym samym czasie ubijać białka.
- Gdy cukier osiągnie pożądaną temperaturę, powoli strumykiem wlewać go do białek, dalej ubijając. Następnie dodać aromat i kilka kropel soku z cytryny. Na sam koniec margarynę, dokładnie wymieszać.
- Biszkopty nasączyć w kawie.
- Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu.
- Na biszkopt wyłożyć masę, następnie nasączone biszkopty, zalać galaretką.
koci języczek – dodatkowe informacje
w oryginalnym przepisie do masy dodaje się odrobinkę likieru pomarańczowego zamiast aromatu i soku z cytryny