Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków
Knedle ze śliwkami to jedno z ulubionych dań naszego dzieciństwa, które przekazujemy z pokolenia na pokolenie. W tradycyjnej wersji knedle są zazwyczaj robione na bazie ziemniaków, jednak ten przepis ma innowacyjne podejście do klasyki i proponuje knedle bez użycia ziemniaków. Deser zachowuje swój charakterystyczny smak i kształt, jest równie satysfakcjonujący, ale przede wszystkim dużo lżejszy i szybszy w przygotowaniu. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą unikać ziemniaków w swojej diecie. Zapraszamy do wypróbowania tej unikalnej wersji klusek ze śliwkami. Warto zaskoczyć swoich gości nowym podejściem do znanej potrawy.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- mąka – 200 g
- mleko – 125 ml
- masło – 25 g
- sól – 1 szczypta
- DODATKOWO:
- mąka ziemniaczana – 50 g
- żółtko małe – 2 szt
- śliwki
- cukier
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków – jak zrobić?
- Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Wlewamy mleko.
- Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.
- Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.
- Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.
- Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).
- Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).
- Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.
- Formujemy kule.
- Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody ( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )
- Podajemy polane masełkiem i posypane cukrem.
Knedle ze śliwkami – dodatkowe informacje
Zamiast śliwek można dodać każde owoce sezonowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne
Następny przepis: Knedle ze Śliwkami