Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne
Składniki:
- SKŁADNIKI
- * z tych proporcji wychodzi dużo knedli około 30-35 sztuk
- ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
- CIASTO NA KNEDLE
- -1,5 kg ugotowanych, posolonych ziemniaków (używamy ziemniaków tzw. późnych, nie młodych)
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- -2 jajka
- DODATKOWO
- -truskawki
- -cukier
- SOS DO KNEDLI
- -około 150g truskawek
- -3-4 łyżki cukru
- -około 4 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
Knedle z truskawkami – super przepis, mięciutkie i pyszne – jak zrobić?
-
1.
Dzień przed robieniem knedli gotujemy 1,5 kg ziemniaków w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy i studzimy bez przykrycia.
-
2.
W dzień robienia knedli mielimy je lub przepuszczamy przez praskę. Dajemy do miski, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz 2 jajka – zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. *jest to zależne od odmiany ziemniaków, ja miałam ziemniaki suche więc nie podsypywałam mąką.
-
3.
Ciasto dzielimy na dwie części, bo jest duże. Rolujemy na duży, gruby wałek i kroimy go na dość grube plastry.
-
4.
Następnie bierzemy plaster ciasta, rozpłaszczamy, i do środka dajemy obtoczoną w cukrze truskawkę. Zaklejamy i formujemy okrągłego knedla. Tak postępujemy z całym ciastem.
-
5.
Knedle wrzucamy na gotującą się wodę (nie wszystkie na raz, ja taką porcję gotowałam na dwie partie).
-
6.
Knedle gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze jakieś dwie minuty. Wyciągamy je łyżką cedzakową, i gotujemy drugą partię.
-
7.
Polecam zrobić do knedli sos truskawkowy. Truskawki, śmietanę i cukier dajemy do miski i miksujemy blenderem.
-
8.
Ciepłe knedle podajemy z sosem. I gotowe. Bardzo polecam, są mięciutkie, pyszne 🙂
Knedle z truskawkami – dodatkowe informacje
Knedle można zrobić z dowolnymi owocami, lub z serem, mięsem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle z czerstwych bułek
Następny przepis: Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków