Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne

Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne

Knedle z truskawkami od zawsze były ulubionym daniem dzieci i dorosłych zarówno ze względu na słodki smak, jak i zabawę z przygotowaniem. Tym razem jednak proponujemy coś naprawdę wyjątkowego: nasz super przepis na knedle z truskawkami to gwarancja mięciutkiego ciasta i nieprzeciętnej smakowej przyjemności. Te knedle dosłownie rozpływają się w ustach, a przy tym są bardzo zdrowe i nie zawierają zbędnych kalorii. Idealne na podwieczorek lub jako lekka przekąska. Jeżeli szukasz odpowiedzi na pytania jak się robi knedle z truskawkami, jaki jest najlepszy przepis na kluski z truskawkami, to masz go właśnie przed sobą.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
  • * z tych proporcji wychodzi dużo knedli około 30-35 sztuk
  • ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO NA KNEDLE
  • -1,5 kg ugotowanych, posolonych ziemniaków (używamy ziemniaków tzw. późnych, nie młodych)
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 jajka
  • DODATKOWO
  • -truskawki
  • -cukier
  • SOS DO KNEDLI
  • -około 150g truskawek
  • -3-4 łyżki cukru
  • -około 4 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%

Knedle z truskawkami – super przepis, mięciutkie i pyszne – jak zrobić?

  1. 1.

    Dzień przed robieniem knedli gotujemy 1,5 kg ziemniaków w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy i studzimy bez przykrycia.

  2. 2.

    W dzień robienia knedli mielimy je lub przepuszczamy przez praskę. Dajemy do miski, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz 2 jajka – zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. *jest to zależne od odmiany ziemniaków, ja miałam ziemniaki suche więc nie podsypywałam mąką.

  3. 3.

    Ciasto dzielimy na dwie części, bo jest duże. Rolujemy na duży, gruby wałek i kroimy go na dość grube plastry.

  4. 4.

    Następnie bierzemy plaster ciasta, rozpłaszczamy, i do środka dajemy obtoczoną w cukrze truskawkę. Zaklejamy i formujemy okrągłego knedla. Tak postępujemy z całym ciastem.

  5. 5.

    Knedle wrzucamy na gotującą się wodę (nie wszystkie na raz, ja taką porcję gotowałam na dwie partie).

  6. 6.

    Knedle gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze jakieś dwie minuty. Wyciągamy je łyżką cedzakową, i gotujemy drugą partię.

  7. 7.

    Polecam zrobić do knedli sos truskawkowy. Truskawki, śmietanę i cukier dajemy do miski i miksujemy blenderem.

  8. 8.

    Ciepłe knedle podajemy z sosem. I gotowe. Bardzo polecam, są mięciutkie, pyszne 🙂

Knedle z truskawkami – dodatkowe informacje

Knedle można zrobić z dowolnymi owocami, lub z serem, mięsem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle z czerstwych bułek
Następny przepis: Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode