Knedle z czerstwych bułek

Knedle z czerstwych bułek

Knedle z czerstwej bułki są pożywnym i smacznym daniem, które pozwala wykorzystać to, co często trafia do kosza – odrobinę suchego pieczywa. Te aromatyczne kluski to danie rodem z kuchni śląskiej, gdzie do dziś cieszy się ono wielką popularnością. Są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Wymagają jedynie kilku podstawowych składników, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Knedle z bułki to doskonały sposób, aby spróbować czegoś nowego i jednocześnie nie marnować jedzenia. Są idealnym daniem na obiad, ale także mogą stanowić sycącą i comfort food’ową kolację.

Składniki:

  • 0,5 świeżej bułki wrocławskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • podsmażona słoninka

Knedle z czerstwych bułek – jak zrobić?

  1. Bułki pokrojone w kostkę zalewamy gorącym mlekiem, po 10 minutach wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, jajka i mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy knedle. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę.
    Gotujemy około 10 minut od czasu wypłynięcia.
  2. Podajemy polane podsmażoną słoninką z dowolną surówką.

Knedle z czerstwych bułek – dodatkowe informacje

Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać więcej mąki, oraz np posiekany koperek lub natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą
Następny przepis: Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode