Knedle z czerstwych bułek
Knedle z czerstwej bułki są pożywnym i smacznym daniem, które pozwala wykorzystać to, co często trafia do kosza – odrobinę suchego pieczywa. Te aromatyczne kluski to danie rodem z kuchni śląskiej, gdzie do dziś cieszy się ono wielką popularnością. Są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Wymagają jedynie kilku podstawowych składników, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Knedle z bułki to doskonały sposób, aby spróbować czegoś nowego i jednocześnie nie marnować jedzenia. Są idealnym daniem na obiad, ale także mogą stanowić sycącą i comfort food’ową kolację.
admin
Składniki:
- 0,5 świeżej bułki wrocławskiej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- podsmażona słoninka
Knedle z czerstwych bułek – jak zrobić?
- Bułki pokrojone w kostkę zalewamy gorącym mlekiem, po 10 minutach wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, jajka i mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy knedle. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę.
Gotujemy około 10 minut od czasu wypłynięcia. - Podajemy polane podsmażoną słoninką z dowolną surówką.
Knedle z czerstwych bułek – dodatkowe informacje
Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać więcej mąki, oraz np posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą
Następny przepis: Knedle z truskawkami-super przepis, mięciutkie i pyszne