Kluski z makiem

Kluski z makiem

Kluski z makiem to tradycyjne danie, które przywodzi na myśl ciepłe, rodzinne święta. Ta wersja bazuje na gotowej masie makowej, co gwarantuje prostotę wykonania i jednocześnie intensywny, niepowtarzalny smak tego specjału. Wynik zaskakuje swoją satysfakcjonującą teksturą i idealnym balansem między słodkością masy makowej, a neutralnym smakiem klusek. Przepis ten celebruje tradycję kulinarnej prostoty, nie tracąc przy tym na elegancji ani smaku. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasyki, jak i tym, którzy szukają nowych smaków w swojej kuchni. Przygotuj się na doskonałe połączenie smaku maku z delikatnymi kluskami.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5kg mąki
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka
  • Masa makowa:
    • 20 dag maku
    • Cukier i miód do smaku
    • Bakalie (rozparzone rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórka pomarańczowa itp.)
    • Aromat migdałowy

Kluski z makiem – jak zrobić?

  1. Z mąki, jajka i mleka zagnieść ciasto jak na pierogi. Wałkować na 1 mm podsypując mąką. Ciasto zwinąć w roladę i pociąć na paski około 2 cm. Paski rozwinąć i pokroić w poprzek tak aby powstały kwadraciki 2×2 cm.
  2. Tak powstałe kluski wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny oleju lub masła aby się nie sklejały i gotować kilka 2-3 minuty po wypłynięciu.
  3. Ciepłe kluski wymieszać z przygotowaną wcześniej masą makową lub gotową masą makową ze sklepu i ułożyć w salaterki.
  4. Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą i rozparzyć zostawiając na jakiś czas by napęczniał. Następnie zmielić przez maszynkę od mięsa 2-3 razy. Zmielony mak osłodzić płynnym miodem i cukrem do smaku oraz dodać bakalie, dokładnie wymieszać.

Słowa kluczowe: kluski z makiem z gotowej masy makowej

Kluski z makiem – dodatkowe informacje

Masę makową najlepiej przygotować wcześniej, nawet dzień wcześniej a potem robimy kluski i z gotową już masą je mieszamy. Można także kupić gotową masę makową ze sklepu. Jeśli robimy także makowce zrobioną samodzielnie masą makową w podobnym czasie, mieląc mak i robiąc masę do makowców trzeba zrobić jej trochę więcej i odłożyć w miseczkę do lodówki i zaoszczędzimy czas przy ponownym robieniu maku do klusek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski wątrobiane do rosołu
Następny przepis: Kluski z makiem i bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode