Kluski z makiem i bakaliami

Kluski z makiem i bakaliami

Radość degustowania popularnych potraw, takich jak kluski z makiem i bakaliami, to prawdziwa przyjemność dla miłośników słodkości. Ta tradycyjna polska potrawa, często podawana podczas Wigilii, ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też ciekawą konsystencję. Mieszanka makaronu z miodowym makiem, suszonymi owocami i bakaliami, to doskonały sposób na osłodzenie zimowych popołudni. Przekonaj się o tym, jak nieskomplikowane, a jednocześnie przyjemne może być przygotowanie klusek z makiem i bakaliami. To przepis, który ukoi każdą tęsknotę za domowym, ciepłym deserem. Spróbuj, a na pewno będzie to jedna z Twoich ulubionych zimowych potraw.

Składniki:

  • KLUSKI:

    mąka pszenna tortowa – 200 g

    jajko – 1 szt.

    woda – 50 ml

    szczypta soli

  • MASA MAKOWA:

    mak – 1 szk.

    miód – 5 łyżek

    rodzynki – 1 szk.

    orzechy laskowe – ½ szk.

    migdały – ½ szk.

    morele suszone – ½ szk.

    laska wanilii – 1 szt.

    mleko – 1 szk.

Kluski z makiem i bakaliami – jak zrobić?

  1. 1.
    KLUSKI: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, w którym umieścić jajko, szczyptę soli i dolewając wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Placki rozłożyć na lnianych ściereczkach i zostawić do podeschnięcia. Placki pokroić na szersze wstążki i zostawić na oprószonej mąką stolnicy do przeschnięcia. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, pilnując, aby się nie rozgotował.
  2. 2.
    MASA MAKOWA: rodzynki zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić morele, migdały i orzechy. Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i odstawić na chwilę, następnie zlać wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzać do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzić na gęstym sitku. Przełożyć do garnka, wlać wrzące mleko i dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymać na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć laskę wanilii. Następnie dwukrotnie mak zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku. Miód przełożyć do rondelka i lekko podgrzewać do momentu, aż będzie płynny. Miód połączyć z makiem i bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo. Ja nie dodawałam śmietanki.
  3. 3.
    Ugotowany makaron delikatnie, ale dokładnie mieszam z masą makową i podaję na ciepło.

Kluski z makiem i bakaliami – dodatkowe informacje

Masę makową przygotowałam dokładnie w ten sam sposób co do kutii: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kutia-8


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski z makiem
Następny przepis: Kluski z makiem, rodzynkami i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode