Kluski z makiem i bakaliami
Radość degustowania popularnych potraw, takich jak kluski z makiem i bakaliami, to prawdziwa przyjemność dla miłośników słodkości. Ta tradycyjna polska potrawa, często podawana podczas Wigilii, ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też ciekawą konsystencję. Mieszanka makaronu z miodowym makiem, suszonymi owocami i bakaliami, to doskonały sposób na osłodzenie zimowych popołudni. Przekonaj się o tym, jak nieskomplikowane, a jednocześnie przyjemne może być przygotowanie klusek z makiem i bakaliami. To przepis, który ukoi każdą tęsknotę za domowym, ciepłym deserem. Spróbuj, a na pewno będzie to jedna z Twoich ulubionych zimowych potraw.
admin
Składniki:
- KLUSKI:
mąka pszenna tortowa – 200 g
jajko – 1 szt.
woda – 50 ml
szczypta soli
- MASA MAKOWA:
mak – 1 szk.
miód – 5 łyżek
rodzynki – 1 szk.
orzechy laskowe – ½ szk.
migdały – ½ szk.
morele suszone – ½ szk.
laska wanilii – 1 szt.
mleko – 1 szk.
Kluski z makiem i bakaliami – jak zrobić?
-
1.
KLUSKI: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, w którym umieścić jajko, szczyptę soli i dolewając wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Placki rozłożyć na lnianych ściereczkach i zostawić do podeschnięcia. Placki pokroić na szersze wstążki i zostawić na oprószonej mąką stolnicy do przeschnięcia. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, pilnując, aby się nie rozgotował. -
2.
MASA MAKOWA: rodzynki zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić morele, migdały i orzechy. Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i odstawić na chwilę, następnie zlać wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzać do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzić na gęstym sitku. Przełożyć do garnka, wlać wrzące mleko i dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymać na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć laskę wanilii. Następnie dwukrotnie mak zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku. Miód przełożyć do rondelka i lekko podgrzewać do momentu, aż będzie płynny. Miód połączyć z makiem i bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo. Ja nie dodawałam śmietanki. -
3.
Ugotowany makaron delikatnie, ale dokładnie mieszam z masą makową i podaję na ciepło.
Kluski z makiem i bakaliami – dodatkowe informacje
Masę makową przygotowałam dokładnie w ten sam sposób co do kutii: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kutia-8
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski z makiem
Następny przepis: Kluski z makiem, rodzynkami i miodem