KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM

KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM

Zapraszam na kuszaco owocową kulinarię z wyjątkowym smakiem tradycji – Kluski na Parze z Jabłkiem. Ten smaczny przepis ożywił wiele stołów rodzinnych już od wielu pokoleń. Łączy w sobie prostotę, domowy charakter i niepowtarzalną witalność świeżych jabłek gotowanych na parze. Własnoręczne przygotowanie tych klusek niesie za sobą nie tylko nostalgiczną przyjemność, lecz także satysfakcję z twórczej pracy w kuchni. Ta pyszna propozycja może stanowić nie tylko dodatek do dania głównego, ale również samodzielny, lekki posiłek. Spróbujcie sami i poczujcie zapach rodzinnej kuchni!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 sztuki jajka
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 margaryny
  • do smaku sól
  • 5 łyżek cukru

Kluski na parze z jabłkiem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Margarynę roztapiamy. Jajka, cukier i sól mieszamy w większym garnku. Dodajemy mąkę, roztopioną margarynę, drożdże z mlekiem. Przykrywamy i czekamy, aż ciasto wyrośnie.
  2. Gdy ciasto jest gotowe, wyciągamy je na stolnicę i wałkujemy. Szklanką wycinamy kołeczka. Do środka dodajemy kawałek jabłka i posypujemy cukrem lub sera białego roztartego z cukrem, a następnie sklejamy.
  3. Układamy kluski na boku, aby jeszcze troszkę podrosły.
  4. W garnku gotujemy wodę, którą przykrywamy jakąś materialną szmatką. Gdy woda zacznie wrzeć, układamy kluski na parze i przykrywamy talerzem. Gotujemy kluski przez 8 minut.
  5. Na wierzch polewamy roztopioną margaryną i posypujemy cukrem.

Jabłka gotowane na parze są idealnym dodatkiem do tych pysznych klusek.

KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM – dodatkowe informacje

Nie mogą być dłużej niż 8 minut, bo upadną


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski na parze z czekoladą
Następny przepis: kluski ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode