Kluski na parze z czekoladą

Kluski na parze z czekoladą

Kluski na parze z czekoladą to niezwykle atrakcyjna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Ten nietypowy przepis pozwoli odkryć zupełnie nowe oblicze klasycznych klusek. Niewątpliwym atutem tego dania jest sos czekoladowy, który sprawia, że kluski nabierają niepowtarzalnego, słodkiego smaku. Wykorzystanie czekolady w roli głównej składniki sosu nadaje temu daniu zupełnie nowego, zaskakującego charakteru. To połączenie, które warto zasmakować, zapewnia unikalne, kulinarnych doznań. Kluski na parze z czekoladą to danie, które zaskoczy niejedną osobę swoją nieoczywistością i oryginalnością. Spróbuj więc czegoś nowego i pozwól sobie na małe kulinarnym szaleństwo.

Składniki:

  • 6 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 6 łyżek stopionego masła

Kluski na parze z czekoladą – jak zrobić?

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i część mąki. Składniki połączyć i zostawić do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski, dodać jaja, masło i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  3. Z gotowego ciasta formować kluski, a do środka można włożyć kostkę czekolady.
  4. Gotowe kluski znów zostawić chwile by wyrosły, a następnie gotować na parze przez 5 minut.

Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem.

Sos czekoladowy do klusek na parze.

xxxx – dodatkowe informacje

Czekoladę do środka można dawać według uznania. Kto woli bardziej słodkie może dać nawet 2-3 kostki do jednej kluski.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kluski na parze z farszem
Następny przepis: KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode