Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym
Zapewne wspominał ktoś w okolicy o kluskach na parze, bo przygotowaliśmy dzisiaj niesamowity przepis. Eksperymentowaliśmy trochę i oto jest – kluski na parze, nazywane również parowąncami czy pampuchami, podawane z sosem truskawkowym. To nietradycyjna wersja popularnego dania, która ma zupełnie inny charakter dzięki słodkiemu dodatkowi. Sos truskawkowy dodaje kluskom nie tylko koloru, ale i niesamowitego, słodko-kwasowego smaku – to idealne danie na zakończenie pysznego obiadu bądź na podwieczorek. Kombinacja jest wyjątkowo smaczna i niebanalna, więc jeśli szukasz czegoś innego, to przepis na kluski na parze z sosem truskawkowym jest właśnie dla Ciebie!
admin
Składniki:
- 20 sztuk
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka M
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Sos Truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 150 ml śmietanki 30 %
- 200 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- świeże truskawki
Kluski na parze parowańce, pampuchy z sosem truskawkowym – jak zrobić?
- Do miseczki wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, wsypać cukier i łyżkę mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do podrośnięcia.
- Mąkę przesiać przez sitko do miski, dać szczyptę soli, wlać drożdże, rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem, w trakcie zagniatania wlać roztopione masło, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
- Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok. 30-35 min. miskę przykryć ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, delikatnie je rozciągnąć, uklepać ręką i wykrawać koła szklanką, brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.
- Gotować na parze, na specjalnym sitku po 10-15 min.
- Podawać polane sosem ze świeżymi owocami.
Sos truskawkowy do pampuchów, sos truskawkowy do pyz, sos truskawkowy do klusek na parze: Do miseczki wlać śmietany, wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować, wsypać cukier puder do smaku, wymieszać i gotowe.
Porady – dodatkowe informacje
Do przygotowania klusek na parze Parowańce, Pampuchy z Sosem Truskawkowym jest potrzebne specjalne sitko do gotowania na parze.
Kluski można podawać z różnymi sosami wykorzystując owoce sezonowe, takimi jak sos truskawkowy do pampuchów, sos truskawkowy do pyz, sos truskawkowy do klusek na parze.
Kluski są bardzo syte, więc pasują na obiad jak i na kolację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami
Następny przepis: Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)