Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym

Zapewne wspominał ktoś w okolicy o kluskach na parze, bo przygotowaliśmy dzisiaj niesamowity przepis. Eksperymentowaliśmy trochę i oto jest – kluski na parze, nazywane również parowąncami czy pampuchami, podawane z sosem truskawkowym. To nietradycyjna wersja popularnego dania, która ma zupełnie inny charakter dzięki słodkiemu dodatkowi. Sos truskawkowy dodaje kluskom nie tylko koloru, ale i niesamowitego, słodko-kwasowego smaku – to idealne danie na zakończenie pysznego obiadu bądź na podwieczorek. Kombinacja jest wyjątkowo smaczna i niebanalna, więc jeśli szukasz czegoś innego, to przepis na kluski na parze z sosem truskawkowym jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 20 sztuk
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Sos Truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • świeże truskawki

Kluski na parze parowańce, pampuchy z sosem truskawkowym – jak zrobić?

  1. Do miseczki wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, wsypać cukier i łyżkę mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do podrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dać szczyptę soli, wlać drożdże, rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem, w trakcie zagniatania wlać roztopione masło, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
  3. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok. 30-35 min. miskę przykryć ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, delikatnie je rozciągnąć, uklepać ręką i wykrawać koła szklanką, brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.
  5. Gotować na parze, na specjalnym sitku po 10-15 min.
  6. Podawać polane sosem ze świeżymi owocami.

Sos truskawkowy do pampuchów, sos truskawkowy do pyz, sos truskawkowy do klusek na parze: Do miseczki wlać śmietany, wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować, wsypać cukier puder do smaku, wymieszać i gotowe.

Porady – dodatkowe informacje

Do przygotowania klusek na parze Parowańce, Pampuchy z Sosem Truskawkowym jest potrzebne specjalne sitko do gotowania na parze.

Kluski można podawać z różnymi sosami wykorzystując owoce sezonowe, takimi jak sos truskawkowy do pampuchów, sos truskawkowy do pyz, sos truskawkowy do klusek na parze.

Kluski są bardzo syte, więc pasują na obiad jak i na kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami
Następny przepis: Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode