Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami

Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami

W naszym dzisiejszym przepisie przygotujemy klasykę polskiej kuchni – pampuchy, czyli kluski na parze. Wzbogacimy je jednak niecodziennym dodatkiem, tworząc kompozycję smaków odpowiednią dla słodkiego deseru. Dodamy do nich sos jagodowy, który nadaje kluskom niezapomnianego smaku i aromatu, stając się doskonałym kontrastem dla delikatnych pampuchów. Urozmaicimy całość świeżymi truskawkami, które dodają lekkości i wnoszą do naszego deseru nutę letniej świeżości. To doskonała propozycja na słodki i sycący deser, który cieszy się dużą popularnością wśród osób na każdym wieku. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kluski na parze z sosem jagodowym i truskawkami!

Składniki:

  • Kluski (na około 12-14 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • Sos jagodowy:
  • 300 ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • Dodatkowo:
  • 250 g truskawek

Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami – jak zrobić?

  1. Kluski na parze:
  2. Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania) zlepieniem do dołu. Parować około 10-15 minut.

  3. Sos:
  4. Jagody rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.

    Kluski na parze podawać z sosem jagodowym i pokrojonymi na kawałki truskawkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można zagnieść również w robocie. Dla wzbogacenia smaku do sosu można dodać miąższ z wanilii lub cynamon, a w wersji dla dorosłych łyżeczkę ekstraktu z wanilii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski leniwe na serze z okrasą z szynki i cebulki
Następny przepis: Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode