Klopsy Drobiowe z Pieczarkami
Chciałbym zaprezentować wyśmienity przepis na Klopsy Drobiowe z Pieczarkami. To danie łączy w sobie delikatność mięsa drobiowego z lekkość pieczarek, które dodają zdecydowanej głębi smaku. Dzięki swoim bogatym składnikom, klopsy drobiowe z pieczarkami to doskonała propozycja na sycący obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nietrudne do przygotowania, są także świetnym rozwiązaniem na szybki wieczorny posiłek. Oczywiście, jak każde danie, można je dowolnie modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Zapraszam do kuchni! Wnioskuję, że nie zawiedziesz się.
admin
Składniki:
- 9 sztuk
- 400 g mielonego z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 2,3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- solidna garść posiekanej natki pietruszki
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Kroki do przygotowania pulpetów drobiowych z pieczarkami
- Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na oleju. Następnie dodać obrane i starte na tarce pieczarki i podsmażyć, aż odparuje z nich woda. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez chwilę i przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Można również zakupić gotowe mielone mięso lub zmielić pierś z kurczaka w blenderze.
- Jeżeli korzystamy z mięsa z kurczaka, należy go umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę, następnie zmielić w blenderze. Dodać przestygnięte pieczarki do zmielonego mięsa, wbijać małe jajko, doprawić solą i pieprzem oraz dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. Przed formowaniem klopsów warto zwilżyć ręce wodą, aby farsz nie przyklejał się do dłoni.
- Uformowane klopsy obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na rumiano.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Klopsy Drobiowe z Pieczarkami – dodatkowe informacje
Można po obsmażeniu z obu stron na rumiano, podlać trochę wodą i przykryć patelnię deklem, aby wydobyć jeszcze bardziej pieczarkowy smak 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze
Następny przepis: Klopsy w zalewie octowej