Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze
Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze to wspaniała, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych pulpetów. Delikatne wołowe klopsiki, połączone z ryżem i pietruszką, zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są niskokaloryczne, z bogatym źródłem białka i skrobi. Idealne na obiad czy kolację, a także jako przekąska na imprezach lub piknikach. Metoda gotowania na parze zapewnia dodatkowo, że wszystkie składniki pozostają soczyste i pełne smaku. Przygotuj się na wyjątkowy sposób podania mięsa wołowego, który otworzy nowe horyzonty dla twojego menu.
admin
Składniki:
- 20 dag mielonego mięsa z szynki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 50 g ryżu parboiled
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze – jak zrobić?
- Do mielonego mięsa dodać 1/2 łyżki kurkumy, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Formujemy małe klopsiki.
- Układamy klopsiki w pojemniku parowara.
- W miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat.
- Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania.
- Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym.
+
Słowa kluczowe: pulpety wołowe na parze
Pulpety wołowe na parze – dodatkowe informacje
Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam osobom chorym na nadciśnienie, z wysokim poziomem cholesterolu, są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki z kaszy i warzyw
Następny przepis: Klopsy Drobiowe z Pieczarkami