Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze

Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze

Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze to wspaniała, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych pulpetów. Delikatne wołowe klopsiki, połączone z ryżem i pietruszką, zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są niskokaloryczne, z bogatym źródłem białka i skrobi. Idealne na obiad czy kolację, a także jako przekąska na imprezach lub piknikach. Metoda gotowania na parze zapewnia dodatkowo, że wszystkie składniki pozostają soczyste i pełne smaku. Przygotuj się na wyjątkowy sposób podania mięsa wołowego, który otworzy nowe horyzonty dla twojego menu.

Składniki:

  • 20 dag mielonego mięsa z szynki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g ryżu parboiled
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze – jak zrobić?

  1. Do mielonego mięsa dodać 1/2 łyżki kurkumy, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać.
  2. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  3. Formujemy małe klopsiki.
  4. Układamy klopsiki w pojemniku parowara.
  5. W miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat.
  6. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania.
  7. Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym.

+

Słowa kluczowe: pulpety wołowe na parze

Pulpety wołowe na parze – dodatkowe informacje

Klopsiki mięsne z ryżem i pietruszką polecam osobom chorym na nadciśnienie, z wysokim poziomem cholesterolu, są lekkostrawne, zawierają mało tłuszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsiki z kaszy i warzyw
Następny przepis: Klopsy Drobiowe z Pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode