Klopsiki z kaszy i warzyw

Klopsiki z kaszy i warzyw

Klopsiki z kaszy i warzyw to pomysł na lekkie, pożywne i smaczne danie, które bez wątpienia przypaść do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom różnego rodzaju diet. Zdrowa kasza jaglana, sycące warzywa i cała masa przypraw tworzą razem prawdziwą kompozycję smaków. To danie dostarcza organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, a także jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Klopsiki z kaszy jaglanej i warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnych klopsów mięsnych. Te małe kulki pełne są finezyjnych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapraszamy do przygotowania wegańskich klopsików z kaszy i warzyw.

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Klopsiki z kaszy i warzyw – jak zrobić?

  1. 1.

    Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dać do garnka razem z kaszą, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Wystudzić.

  2. 2.

    Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać bułkę tartą i koperek. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Klopsy z kaszy i warzyw – dodatkowe informacje

Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy włożyć ją do lodówki na kilka minut. Klopsy podajemy z dowolnym sosem. Z porcji wyszło mi 12 klopsików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsiki w sosie własnym
Następny przepis: Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode