Klopsiki z kaszy i warzyw
Klopsiki z kaszy i warzyw to pomysł na lekkie, pożywne i smaczne danie, które bez wątpienia przypaść do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom różnego rodzaju diet. Zdrowa kasza jaglana, sycące warzywa i cała masa przypraw tworzą razem prawdziwą kompozycję smaków. To danie dostarcza organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, a także jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Klopsiki z kaszy jaglanej i warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnych klopsów mięsnych. Te małe kulki pełne są finezyjnych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapraszamy do przygotowania wegańskich klopsików z kaszy i warzyw.
admin
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Klopsiki z kaszy i warzyw – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dać do garnka razem z kaszą, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Wystudzić.
-
2.
Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać bułkę tartą i koperek. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Klopsy z kaszy i warzyw – dodatkowe informacje
Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy włożyć ją do lodówki na kilka minut. Klopsy podajemy z dowolnym sosem. Z porcji wyszło mi 12 klopsików.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki w sosie własnym
Następny przepis: Klopsiki z ryżem i pietruszką gotowane na parze