Klopsiki w sosie własnym
Klopsiki w sosie własnym to klasyka domowej kuchni, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, soczyste kotlety mielone, gotowane w aromatycznym sosie, idealnie łączą komfortowe jedzenie z nutą luksusu. Ten przepis to doskonała propozycja zasługuje na miejsce na kolacyjnym stole, niezależnie od okazji. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tej potrawy, są łatwo dostępne i można je dowolnie modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Klopsiki, czy też pulpety gotowane w sosie własnym to danie, które zapewni wyjątkowy komfort nawet w najbardziej szarym dniu.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Około 600 g mielonej surowej szynki
 - ½ szklanki kaszy mannej
 - 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
 - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 bułka namoczona w mleku
 - Vegeta / pieprz
 - 1 śmietana 12%
 - 2 jajka
 - 1 kostka rosołowa
 - Ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ liść laurowy
 - Posiekana natka pietruszki
 - Tłuszcz do zapieczenia kulek mięsnych
 
Klopsiki w sosie własnym – jak zrobić?
- W jednym półmisku wyrabiamy mięso mielone z kaszą manną, przyprawą do mielonego, papryką słodką, Vegetą, pieprzem, jajkami, posiekanymi ząbkami czosnku, dodajemy odsączoną bułkę. Dokładnie wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami. Formujemy farsz mięsny w kulki. Zapiekamy na rozgrzanym tłuszczu.
 - Do gotującej się wody dajemy kostkę rosołową i przyprawy: Ziele angielskie / pieprz ziarnisty / liść laurowy troszkę Vegety i wrzucamy zapieczone kulki mięsne. Gotujemy około 15 min. Raz od czasu do czasu przemieszać.
 - Następnie podbijamy śmietaną. Zagotować ewentualnie doprawić według potrzeby i ściągając z ognia wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
 
Klopsiki w sosie własnym – dodatkowe informacje
Idealnie danie komponuje się z ziemniaczkami i buraczkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki w zalewie octowej
Następny przepis: Klopsiki z kaszy i warzyw





