Klopsiki w sosie własnym
Klopsiki w sosie własnym to klasyka domowej kuchni, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, soczyste kotlety mielone, gotowane w aromatycznym sosie, idealnie łączą komfortowe jedzenie z nutą luksusu. Ten przepis to doskonała propozycja zasługuje na miejsce na kolacyjnym stole, niezależnie od okazji. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tej potrawy, są łatwo dostępne i można je dowolnie modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Klopsiki, czy też pulpety gotowane w sosie własnym to danie, które zapewni wyjątkowy komfort nawet w najbardziej szarym dniu.
admin
Składniki:
- Około 600 g mielonej surowej szynki
- ½ szklanki kaszy mannej
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- Vegeta / pieprz
- 1 śmietana 12%
- 2 jajka
- 1 kostka rosołowa
- Ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ liść laurowy
- Posiekana natka pietruszki
- Tłuszcz do zapieczenia kulek mięsnych
Klopsiki w sosie własnym – jak zrobić?
- W jednym półmisku wyrabiamy mięso mielone z kaszą manną, przyprawą do mielonego, papryką słodką, Vegetą, pieprzem, jajkami, posiekanymi ząbkami czosnku, dodajemy odsączoną bułkę. Dokładnie wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami. Formujemy farsz mięsny w kulki. Zapiekamy na rozgrzanym tłuszczu.
- Do gotującej się wody dajemy kostkę rosołową i przyprawy: Ziele angielskie / pieprz ziarnisty / liść laurowy troszkę Vegety i wrzucamy zapieczone kulki mięsne. Gotujemy około 15 min. Raz od czasu do czasu przemieszać.
- Następnie podbijamy śmietaną. Zagotować ewentualnie doprawić według potrzeby i ściągając z ognia wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Klopsiki w sosie własnym – dodatkowe informacje
Idealnie danie komponuje się z ziemniaczkami i buraczkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki w zalewie octowej
Następny przepis: Klopsiki z kaszy i warzyw