Klasyczny sernik
Klasyczny sernik to tradycyjny polski deser, który cieszy się wielkim uznaniem niezależnie od okazji. Wyjątkowo kremowa konsystencja, która rozpływa się w ustach, jest znakiem rozpoznawczym tego niezwykle smacznego ciasta. Wykorzystanie najwyższej jakości składników, takich jak ser twarogowy, śmietana, masło i jajka, jest kluczem do ich cudownie bogatego smaku. Delikatna waniliowa nuta dopełnia kompozycję, a złocenie z wierzchu dodaje sernikowi efektownego wyglądu. To prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników ciast domowej roboty. Klasyczny sernik to prostota wykonania i gwarancja udanego wypieku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mielonego sera
- 5 jaj
- 0,5 litra słodkiej śmietany 30%
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1-1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki mleka
- 90 g cukru pudru
- 120 g masła lub margaryny
- 4 łyżki kakao
Klasyczny sernik – jak zrobić?
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając (najlepiej mikserem) dodawać stopniowo ser, a potem budynie w proszku. Śmietanę ubić i ostrożnie wmieszać łyżką do masy serowej. Następnie dodać białka ubite ze szczyptą soli i również ostrożnie połączyć. Ciasto przelać do formy 24×36 cm natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.
- Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier puder i na małym ogniu mieszać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać masło lub margarynę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się połączyło, ale nie doprowadzać do wrzenia. Polewą polać ciasto i równo rozprowadzić.
xxxx – dodatkowe informacje
Klasyczny sernik
sernik klasyczny
Na dnie formy można ułożyć herbatniki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klasyczne zielone pesto z bazylii
Następny przepis: KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ