Klasyczne zielone pesto z bazylii
Klasyczne zielone pesto z bazylii to prawdziwa ikona kuchni włoskiej. Jego aromatyczny smak i intensywny zapach są nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych potraw. Nasz przepis na pesto zielone to przepis, w którym prostota idzie w parze z wykwintnością. Stworzy on także doskonałe tło dla wielu innych dan, dodając do nich nowy, wyrazisty smak. Wszystko, czego potrzebujesz to świeża bazylia, tylko kilka składników i chwila czasu, aby poczuć, jak prosta zielona pasta zamienia się w perfectly zbalansowany sos. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 doniczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
- 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól
Klasyczne zielone pesto z bazylii – jak zrobić?
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika włożyć do blendera lub moździerza. Dokładnie rozdrobić stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
- Pesto można podać z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem i posypać dużą ilością sera.
Smacznego 😉
Klasyczne zielone pesto z bazylii – dodatkowe informacje
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ
Następny przepis: Klasyczny sernik