Klasyczne zielone pesto z bazylii

Klasyczne zielone pesto z bazylii

Klasyczne zielone pesto z bazylii to prawdziwa ikona kuchni włoskiej. Jego aromatyczny smak i intensywny zapach są nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych potraw. Nasz przepis na pesto zielone to przepis, w którym prostota idzie w parze z wykwintnością. Stworzy on także doskonałe tło dla wielu innych dan, dodając do nich nowy, wyrazisty smak. Wszystko, czego potrzebujesz to świeża bazylia, tylko kilka składników i chwila czasu, aby poczuć, jak prosta zielona pasta zamienia się w perfectly zbalansowany sos. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.

Składniki:

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól

Klasyczne zielone pesto z bazylii – jak zrobić?

  1. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika włożyć do blendera lub moździerza. Dokładnie rozdrobić stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
  2. Pesto można podać z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem i posypać dużą ilością sera.

Smacznego 😉

Klasyczne zielone pesto z bazylii – dodatkowe informacje

Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ
Następny przepis: Klasyczny sernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode