Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Nie ma chyba bardziej klasycznego daniu włoskiego niż lasagne. Ten znany i uwielbiany na całym świecie przepis ma nieskończenie wiele wariacji, ale dzisiaj skupimy się na najpopularniejszej wersji – lasagne z mięsem mielonym. Ta pełna smaków lazania to połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu bolońskiego i gładkiego sosu beszamelowego, zapieczone do złotej perfekcji. Idealna na obiad z rodziną lub imprezę z przyjaciółmi, ta lazania z mięsem to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Prosty przepis, który sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy włoski kucharz. Spróbuj, a zakochasz się w tym daniu na dobre!

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę:
  • 1 opakowanie płatów lazanii
  • 300 g sera żółtego w kostce
  • Sos pomidorowy mięsny
  • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • Sos beszamelowy
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Klasyczna lazania z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. 1.
    Sos pomidorowy mięsny

    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    • Dorzucić mięso i całość podsmażyć.
    • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody.
  2. 2.
    Sos beszamelowy

    • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką.
    • Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
    • Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
  3. 3.
    Składanie lazanii

    • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego – ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego.
    • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii.
    • Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego.
    • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym.
    • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

Klasyczna lazania z mięsem mielonym nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo nawet lepiej i jest bardzo podzielna. I jeszcze praktyczna rada – płaty przekładamy gorącymi sosami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa rybna w galarecie
Następny przepis: Klasyczna marynata do śledzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode