Klasyczna lazania z mięsem mielonym
Nie ma chyba bardziej klasycznego daniu włoskiego niż lasagne. Ten znany i uwielbiany na całym świecie przepis ma nieskończenie wiele wariacji, ale dzisiaj skupimy się na najpopularniejszej wersji – lasagne z mięsem mielonym. Ta pełna smaków lazania to połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu bolońskiego i gładkiego sosu beszamelowego, zapieczone do złotej perfekcji. Idealna na obiad z rodziną lub imprezę z przyjaciółmi, ta lazania z mięsem to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Prosty przepis, który sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy włoski kucharz. Spróbuj, a zakochasz się w tym daniu na dobre!
admin
Składniki:
- Składniki na dużą blaszkę:
- 1 opakowanie płatów lazanii
- 300 g sera żółtego w kostce
- Sos pomidorowy mięsny
- 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oleju
- Sos beszamelowy
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Klasyczna lazania z mięsem mielonym – jak zrobić?
-
1.
Sos pomidorowy mięsny- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dorzucić mięso i całość podsmażyć.
- Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody.
-
2.
Sos beszamelowy- Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką.
- Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
- Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
-
3.
Składanie lazanii- Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego – ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego.
- Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii.
- Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego.
- Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym.
- Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu.
- Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Klasyczna lazania z mięsem mielonym nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo nawet lepiej i jest bardzo podzielna. I jeszcze praktyczna rada – płaty przekładamy gorącymi sosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa rybna w galarecie
Następny przepis: Klasyczna marynata do śledzi