kiełbasa z indyka

kiełbasa z indyka

W samym sercu tradycyjnej kuchni polskiej, kiełbasa z indyka stanowi pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Można jej użyć jako głównego składnika obiadu, przekąski na imprezach, czy dania na grilla. Wejdź w kulinarną podróż i odkryj unikalne smaki kiełbasy z indyka, wędzonej lub szynkowej. Ten uniwersalny przepis na kiełbasę z indyka pozwoli Ci zrozumieć, dlaczego jest ona tak ceniona w polskiej kuchni. Ta aromatyczna, soczysta kiełbasa z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne zapędy, niezależnie od okazji.

Składniki:

  • Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
  • 1kg mięsa z indyka (udziec i pierś)
  • na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
  • 1,5 metra jelita naturalnego
  • pieprz (do smaku)
  • ziarna kolendry (do smaku)
  • ok. 0,5 szklanki wody

Kiełbasa z indyka – jak zrobić?

  1. 1.

    Mięso mielimy na drobnej siatce. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Mięso mieszamy w misce ręką z solą i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady – dodatkowe informacje

Mięso indyka zawiera bardzo dużo białka, a udziec jest kleisty więc nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. W składnikach podałam proporcję w przeliczeniu na 1kg mięsa, ale podczas robienia kiełbasy proponuję użyć co najmniej 5kg mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa z cebulą w sosie pomidorowym
Następny przepis: kiełbasa w sosie cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode