Kiełbasa Frikandel
Oto radosny przepis, który pochodzi z kuchni holenderskiej, a dokładnie jest to Frikandel – tradycyjna kiełbasa uwielbiana przez lokalnych mieszkańców. Jako kluczowy element rodzinnych pikników lub meczów piłkarskich na stadionach, Frikandel jest serwowany na różne sposoby, od prostych przekąsek po rozbudowane dania. To wyjątkowo prosty i smaczny sposób na urozmaicenie swojego menu. Przepis na Frikandel to połączenie delikatnych mięs, sosów i przypraw, charakterystyczne dla kuchni Holandii. Początki jej istnienia są datowane na XVII wiek. Z pewnością ten przepis wprowadzi nowy, oryginalny smak do Twojego domu.
admin
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- 350 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu
- 300 g bekonu
- Cebula
- 3 ząbki czosnek
- 0/5 papryki chili
- 5 -7 łyżek bułki tartej
- 3-5 łyżek oleju roślinnego
- Przyprawa po 1 łyżce
- Pieprzu w całości
- Gorczyca
- Kumin rzymski
- Imbir
- Sól do smaku
Kiełbasa frikandel – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
Dzień wcześniej przygotuj kiełbasę.
Bekon pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy robota kuchennego, zmiel go.
Mięsa włóż do miski, wymieszaj.
Obierz cebulę, czosnek i chili, włóż je do robota kuchennego i zmiel.
Dodaj do mięsa, wymieszaj.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp przypraw, gorczyce, pieprz, kumin i ibir.
Podsmaż przyprawy, aż poczujesz fantastyczny zapach.
Przełóż je do moździerza, dodaj sól i ugnieć.
Dodaj do mięsa, wsyp bułkę tarta i bardzo dobrze ugnieć i wymieszaj.
Na długiej powierzchni roboczej rozwiń folię spożywczą, rozłóż mięso i uformuj wałek, na kształt kiełbasy.
Zwiń folię i dość mocno skręć końcówki.
Schowaj na noc do lodówki.
Zagotuj wodę w dość szerokim rondlu i włóż kiełbasę, zawinięta w folię i gotuj ok.10 minut.
Ostrożnie wyjmij z rondla, pozwól jej chwilę odpocząć i zdejmij folię.
Rozgrzej szeroki rondel, wlej olej, włóż Frikandel i obsmaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Teraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przełóż kiełbasę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ja zjadłem z bułką, musztardą i ogórkami, Ty zjedz z czym lubisz.
Kiełbasa Frikandel – dodatkowe informacje
www.rafalcook.com
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa
Następny przepis: Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka