Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Oto przepis na kiełbasę kanapkową grubą parzoną, inspirowany kuchnią Czarka. Niezwykle smaczna i aromatyczna, to doskonały wybór dla wszystkich miłośników domowej wędliny. Właściwe proporcje mięsa, tłuszczu i przypraw sprawiają, że jest niezwykle soczysta i smakowita. Pomimo, że przygotowanie tej kiełbasy jest procesem wymagającym czasu i cierpliwości, wynik końcowy jest tego warty. Odpowiemy także na często zadawane pytania dotyczące parzenia kiełbasy po wędzeniu – ile czasu należy ją parzyć oraz w jakim celu jest to robione. Odkryj tajniki domowej wędzarni i ciesz się smakiem prawdziwej, domowej kiełbasy.

Składniki:

  • Mięso pierwszej klasy (chude z łopatki szynki) – 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
  • Mięso trzeciej klasy (podgardle) – 0,7 kg – (przepuszczone przez sitko 10 mm)
  • Mięso wołowe gulaszowe – 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
  • Osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm – 0,35 metra
  • Przyprawy:
  • Peklosól – 30 gram
  • Pieprz biały mielony – 15 gram
  • Sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
  • 5 ząbków czosnku

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według czarka – jak zrobić?

  1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce.

Słowa kluczowe: kiełbasa gruba przepis, ile parzyć kiełbasę po wędzeniu, parzenie kiełbasy po wędzeniu

Dodatkowe informacje – Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Osłonki białkowe do kiełbas możemy kupić w sklepach internetowych lub w sieciach handlowych na stoiskach „Biowin”. Co chodzi o sól wędzoną, ja sam sobie w małych ilościach wędzę sól, ale w sprzedaży również jest na targowiskach, stoiska z przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa Frikandel
Następny przepis: kiełbasa kminkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode