kiełbasa kminkowa

kiełbasa kminkowa

Przygotowując kiełbasę kminkową z szynkowara, mamy pewność, że na naszym stole znajdzie się prawdziwie domowy wyrób. Kiełbasa kminkowa charakteryzuje się unikalnym smakiem, który zdobywa serca miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. To idealny dodatek do obiadu lub kolacji, ale również świetnie sprawdzi się na grillu czy ognisku. Podążając za naszym przepisem, kiełbasa kminkowa z szynkowara zyska głęboki, intensywny smak i aromat. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wszelkie oczekiwania. Zachęcamy do odkrycia smaku domowej kiełbasy kminkowej!

Składniki:

  • 2 kilogramy wieprzowego mięsa (u mnie łopatka i karczek)
  • 1 kilogram boczku lub pachwiny
  • mięso peklujemy 24 godziny – 18 g soli na kilogram mięsa + 1g cukru
  • Przyprawy na 1kg mięsa:
  • Pieprz czarny grubo mielony 2g
  • Cukier 1 g
  • Kminek mielony 2-3 g/ w zależności od naszego smaku, ja lubię kminek i daję 3g
  • Ziele angielskie 1g
  • Kolendra mielona 1g
  • Czosnek 2-3 ząbki ja daję 3
  • Woda zimna 80 ml na całość

Kiełbasa kminkowa – jak zrobić?

  1. Mięso, umyć, pokroić w kostkę 3/4cm, przełożyć do miski lub pudełka do przechowywania żywności. Dodać sól + cukier, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Mięso mielimy na sitku fi 13 lub 14, boczek na sitku fi 8. Dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić (masa ma się kleić do rąk).
  3. Nabijać wcześniej przygotowane jelita wieprzowe, (ja nabijam takie odcinki po 45 cm i końcówki związuję wtedy powstają fajne pętka ) rozwiesić na kijach na kilka godzin 5-6 godzin.
  4. Osuszyć w wędzarni 50 minut temperatura 40-50C.
  5. Wędzić olchą przez 3 godziny w temperaturze 50-55C.
  6. Kiełbasę parzymy 20 minut temperatura wody 75C.
  7. Kiełbasę po parzeniu, rozwiesić na kijach do całkowitego wystygnięcia, można podsuszyć, przechowywać w lodówce.

kiełbasa kminkowa – dodatkowe informacje

taką kiełbasę po nabiciu w jelita można też upiec w piekarniku, bądź sparzyć, wtedy będziemy mieli białą parzoną zawsze to jakaś alternatywa dla osób nie posiadających wędzarki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka
Następny przepis: Kiełbasa na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode