Kiczeri-wegetariańskie
Zapraszamy do odkrywania nowych smaków kuchni wegetariańskiej i poznania przepisu na danie o egzotycznym zabarwieniu, nazywane kiczeri. To potrawa pochodząca z Kuchni Indyjskiej, której głównym składnikiem jest kicher, inaczej ciecierzyca. Popularność zdobyła dzięki swoim właściwościom odżywczym i łatwości przygotowania. Sam proces gotowania kiczeri jest prosty, jednak to właśnie różnorodność dodatków i przypraw sprawia, że danie to nigdy nie nudzi. Bogactwo smaków, zdrowe składniki oraz sycący charakter potrawy sprawiają, że kiczeri to idealna propozycja dla osób poszukujących ciekawych wegańskich i wegetariańskich przepisów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu basmati
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- około 4 szklanki gorącej wody
- 1 marchewka
- 1/2 młodej cukinii
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta mielonego imbiru
- sól do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
Kiczeri-wegetariańskie – jak zrobić?
-
-
-
Smacznego!
Kiczeri-wegetariańskie – dodatkowe informacje
Gdyby się okazało, że ryż szybko chłonie wodę, a jest jeszcze nie ugotowany, zwiększyć ilość wody do 5 szklanek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką
Następny przepis: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa