Keks z owocami lata

Keks z owocami lata

Dzisiejszy przepis, to królowa deserów na letnie popołudnia – keks z owocami lata. To nie tylko doskonały dodatek do popołudniowej kawy, ale i pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak maliny, jagody, czy brzoskwinie. Elegancki, ale prosty w przygotowaniu, jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych spotkań, po piknik w parku. Słodki, delikatny i pełen owoców, ten keks z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli letnich smaków. Więc skoro lato w pełni, dlaczego by nie wykorzystać jego darów i nie przygotować tego wyjątkowego deseru?

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • 100 g czipsów/płatków czekoladowych

Keks z owocami lata – jak zrobić?

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając.
  2. Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka, wymieszać.
  3. Wsypać owoce i czekoladę, wymieszać.
  4. Ta porcja wystarcza na 2 małe keksówki 8 x 22 cm.
  5. Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Do keksa z owocami można również dodać czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne jest, aby używać małych owoców, które nie są krojone, ponieważ wtedy nie wydzielają soku i nie rozmiękają ciasta, co może spowodować powstanie zakalcu.

Można również dodać tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: keks mocno bakaliowy
Następny przepis: Keks z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode