keks mocno bakaliowy

keks mocno bakaliowy

Keks mocno bakaliowy to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników smaku prawdziwego, domowego ciasta. Wyróżnia go niezwykle bogactwo smaku oraz duża ilość różnego rodzaju bakalii, które dodają mu charakteru i oryginalności. Wśród składników znajdziemy m.in. rodzynki, orzechy, daktyle oraz figi, które łącznie tworzą prawdziwie niezapomnianą kompozycję smaków. Wyśmienite połączenie tych składników, gwarantuje częstującym wyjątkowy i intensywny smak ciasta. Dzięki takim właściwościom, keks mocno bakaliowy to doskonały wybór zarówno na codzienną herbatkę, jak i na większe, rodzinną uroczystości. Bez wątpienia docenią go wszyscy ci, którzy lubią domowe wypieki o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 250 gramów mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
  • 320 gramów suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (może być również biały)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Keks mocno bakaliowy – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wsypać do niej suszone owoce, orzechy i wszystko razem wymieszać.
  2. Jaja krótko zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (opcjonalnie), przyprawą do piernika lub cynamonem, przelać do miski z bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (bakalie mają być równomiernie oblepione masą).
  3. Formę keksową o wymiarach 25×10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto. Jeśli zauważymy, że wierzch zaczyna nam się za szybko rumienić przykryjmy go folią aluminiową.

Przepis z moimi zmianami pochodzi z blogu „Baking Obsession”.

Keks mocno bakaliowy – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wsypać do niej suszone owoce, orzechy i wszystko razem wymieszać.
  2. Jaja krótko zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (opcjonalnie), przyprawą do piernika lub cynamonem, przelać do miski z bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (bakalie mają być równomiernie oblepione masą).
  3. Formę keksową o wymiarach 25×10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto.

Przepis z moimi zmianami pochodzi z blogu „Baking Obsession”.

keks mocno bakaliowy – dodatkowe informacje

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Nie musimy siekać bakalii, wrzucam je w całości.

Do rozmącenia jaj z cukrem możemy użyć trzepaczki rózgowej.

Ciasto kroimy bardzo ostrym, niegiętkim nożem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: keks marchewkowy z bakaliami
Następny przepis: Keks z owocami lata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode