keks marchewkowy z bakaliami
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na niebywale pyszny keks marchewkowy z bakaliami. Propozycja ta stanowi fantastyczną alternatywę dla tradycyjnych wypieków, dodając urozmaicenia naszemu menu. Każdy kęs tego niezwykłego ciasta to mieszanka chrupiących bakalii, soczystych kawałków marchewki oraz delikatnej, wilgotnej struktury ciasta. Keksy marchewkowe z bakaliami to doskonała propozycja na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne, jak i na codzienne podwieczorki. Ten wypiek to prawdziwa uczta dla podniebienia – odkrywaj smaki, które zarówno zaskakują, jak i urzekają swoją harmonią. Dzięki temu przepisowi, keks marchewkowy z bakaliami przeniesie Cię w kulinarną podróż.
Piotr Zieliński
Składniki:
- keksówka 21 cm
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki
- 150 ml oleju
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g orzechów posiekanych
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Keks marchewkowy z bakaliami – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. -
2.
Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.
keks marchewkowy z bakaliami – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać inne ulubione bakalie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Keks cytrynowy z bakaliami
Następny przepis: keks mocno bakaliowy