Kebab domowy
Składniki:
- 70 dag mięsa (łopatka, karkówka, filety z kurczaka)
- przyprawa KEBAB PREMIUM
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 8 liści kapusty pekińskiej
- 1 kukurydza mała
- 2 ogórki kiszone
- olej
- sos: majonez, ketchup ostry, czosnek (1 ząbek)
- ziemniaki
Kebab domowy – jak zrobić?
-
1.
Dowolne mięso podane w składnikach pokroić na ścinki (ja robiłam z chudej łopatki), obsypać obficie przyprawą, polać 3 łyżkami oleju, dokładni wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki (najlepiej na noc). -
2.
Mięso obsmażyć na patelni do miękkości. Na oddzielnej patelni poddusić na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec duszenia dodać cebule do mięsa i jeszcze chwilę podsmażyć. W trakcie smażenia się mięsa kroimy w cienkie paski kapustę pekińską oraz paprykę. Ogórki kroimy w talarki i odstawiamy na sitko by obciekły. Można dodać inne warzywa np ogórek surowy, pomidor. -
3.
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie, następnie pieczemy około 10-15 minut w 220-250 stopniach. -
4.
Sos ketchupowy: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu ostrego. Sos czosnkowy: 5 łyżek majonezu + przeciśnięty ząbek czosnku -
5.
Układamy na talerzu: 3 warstwy porcję warzyw na to gorące mięso obok pieczone ziemniaczki, sosy podajemy oddzielnie.
Sposób przygotowania:
1. Dowolne mięso podane w składnikach pokroić na ścinki (ja robiłam z chudej łopatki), obsypać obficie przyprawą, polać 3 łyżkami oleju, dokładni wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki (najlepiej na noc).
2. Mięso obsmażyć na patelni do miękkości. Na oddzielnej patelni poddusić na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec duszenia dodać cebule do mięsa i jeszcze chwilę podsmażyć. W trakcie smażenia się mięsa kroimy w cienkie paski kapustę pekińską oraz paprykę. Ogórki kroimy w talarki i odstawiamy na sitko by obciekły. Można dodać inne warzywa np ogórek surowy, pomidor.
3. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie, następnie pieczemy około 10-15 minut w 220-250 stopniach.
4. Sos ketchupowy: 5 łyżek majonezu + 5 łyżek ketchupu ostrego. Sos czosnkowy: 5 łyżek majonezu + przeciśnięty ząbek czosnku.
5. Układamy na talerzu: 3 warstwy porcję warzyw na to gorące mięso obok pieczone ziemniaczki, sosy podajemy oddzielnie.
Porady – dodatkowe informacje
Przyprawę KEBAB PREMIUM kupuję na allegro, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kebab domowy w naleśniku
Następny przepis: Kebab w bułce pitta