Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie

Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie

Ten przepis na kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie to idealne rozwiązanie dla wszystkich kawoszy i miłośników deserów. Słodko-gorzkawy smak kawy idealnie komponuje się z delikatnym i kremowym sernikiem, podkreślając jego wyjątkowy smak. Kruchy spód dodaje natomiast deserowi wyrafinowanego charakteru i stanowi doskonałą bazę dla miękkiego, kawowego sernika. To połączenie prostoty wykonania, wyjątkowego smaku i efektownego wyglądu sprawia, że sernik ten idealnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju spotkań, imprez czy na deser po rodzinnej kolacji.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g Kasi
  • 15 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera (użyłam twarogu w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody

Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie – jak zrobić?

  1. Przygotowanie spodu: Mąkę, cukier puder, kakao przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki.
  2. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Ser, jajka, mąkę, cukier, śmietanę zmiksować. Dodać rozpuszczoną i schłodzoną kawę, ponownie zmiksować.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko spód). Schłodzone ciasto wyłożyć na boki i spód tortownicy. Nakłuć widelcem i wylać masę serową.
  4. Piec w temp. 180°C ok. 1 godz.
  5. Udekorować ubitą kremówką lub polewą czekoladową

    trocik

Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie – dodatkowe informacje

Po upieczeniu sernik pozostawić następną godzinę w lekko otwartym piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawowo orzechowy tort dacquoise
Następny przepis: Kebab domowy w naleśniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode