Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie
Ten przepis na kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie to idealne rozwiązanie dla wszystkich kawoszy i miłośników deserów. Słodko-gorzkawy smak kawy idealnie komponuje się z delikatnym i kremowym sernikiem, podkreślając jego wyjątkowy smak. Kruchy spód dodaje natomiast deserowi wyrafinowanego charakteru i stanowi doskonałą bazę dla miękkiego, kawowego sernika. To połączenie prostoty wykonania, wyjątkowego smaku i efektownego wyglądu sprawia, że sernik ten idealnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju spotkań, imprez czy na deser po rodzinnej kolacji.
admin
Składniki:
- Składniki na kruche ciasto:
- 100 g mąki tortowej
- 100 g Kasi
- 15 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- szczypta soli
- Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (użyłam twarogu w wiaderku)
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody
Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie – jak zrobić?
- Przygotowanie spodu: Mąkę, cukier puder, kakao przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki.
- Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Ser, jajka, mąkę, cukier, śmietanę zmiksować. Dodać rozpuszczoną i schłodzoną kawę, ponownie zmiksować.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko spód). Schłodzone ciasto wyłożyć na boki i spód tortownicy. Nakłuć widelcem i wylać masę serową.
- Piec w temp. 180°C ok. 1 godz.
-
Udekorować ubitą kremówką lub polewą czekoladową
Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie – dodatkowe informacje
Po upieczeniu sernik pozostawić następną godzinę w lekko otwartym piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kawowo orzechowy tort dacquoise
Następny przepis: Kebab domowy w naleśniku