Kawowo orzechowy tort dacquoise

Kawowo orzechowy tort dacquoise

Kawowo orzechowy tort dacquoise to wyśmienite połączenie delikatnej bezy, chrupiących orzechów i intensywnego smaku kawy. To doskonała propozycja dla miłośników wypieków o wyrafinowanych smakach i aromatach. Te wspaniałe składniki układają się w tort, który jest przy tym niesłychanie elegancki – zadowoli on najbardziej wymagających smakoszy. Zastosowanie różnych orzechów dodaje mu nie tylko smaku, ale także różnorodności tekstur, podczas gdy kawa dodaje oryginalności i aromatycznego uderzenia. Ta wariacja na temat klasycznego tortu dacquoise jest prawdziwym mistrzostwem cukierniczym, a każdy kęs jest symfonią smaków jakiej trudno się oprzeć.

Składniki:

  • Składniki na beze:

    – 6 białek z dużych jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej)

    – szczypta soli

    – 1 łyża cukru demerara (brązowy cukier)

    – 300 g cukru

    – 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy

    – 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Składniki na krem czekoladowo orzechowy:

    – 250 g zimnego serka mascarpone

    – 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella

    – 250 ml zimnej śmietanki do ubijania 36%

    – 1 łyżka cukru pudru

    – ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (ok. 80g)

  • Dodatkowo:

    – do posypania kilka łyżek cukru pudru i kakao

    – kilka całych orzechów włoskich i ziarenek świeżej kawy do dekoracji

Kawowo orzechowy tort dacquoise – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo zmielonej kawy i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
  2. Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy. Tort przechowywać w lodówce.

Porady – dodatkowe informacje

Od jakiegoś czasu zamiast jednego dużego tortu dacquoise robię kilka mini torcików. Od kubka czy małej miseczki odrysowuję koła, na które wykładam masę bezową. Takie mini torciki również świetnie wyglądają i każdy ma swój :). Jeśli będziecie chcieli je przygotować to czas pieczenia mini bez należy skrócić o kilka minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka )
Następny przepis: Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode