Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką
Wyśmienite, aromatyczne i zdrowe danie na obiad czy kolację. Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką to propozycja dla wszystkich, którzy kochają proste, ale efektowne w smaku potrawy. Doskonale skomponowane składniki sprawiają, że danie zaskakuje swoją soczystością i pełnią smaku. Świetne dla miłośników kurczaka, ale przyciąga również tych, którzy na co dzień wolą inne rodzaje mięsa. Delikatne mięso kurczaka, aromatyczne pieczarki i szalotka tworzą razem połączenie, które pobudza do jedzenia! Doskonale smakuje z dowolnym dodatkiem – ryżem, ziemniakami czy kolorową sałatką.
admin
Składniki:
- 4 kawałki kurczaka
- domowa kostka warzywna
- pieprz kolorowy
- 4 wiórki masła
- 500 g pieczarek
- 5-6 szalotek
- połówka cytryny
Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką – jak zrobić?
- Kostkę warzywną rozkruszamy, nacieramy nią kawałki kurczaka. Kurczaka posypujemy również pieprzem kolorowym.
- W naczyniu układamy szalotki i pokrojone pieczarki. Na grzybach układamy kawałki mięsa, skórą do góry. Na każdym kawałku kurczaka układamy po wiórku masła. Na środku układamy połówkę cytryny.
- Pieczemy w 180°C przez około 45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pieczone kawałki kurczaka z pieczarkami i szalotką – dodatkowe informacje
domowe kostki warzywne: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-kostki-maggi-w-100-naturalne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kawarma
Następny przepis: Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp